Zwarte thee is afkomstig van de Camellia Sinensis, hierbij zijn er onder andere twee veelgebruikte soorten, namelijk Camellia sinensis-sinensis uit China en Camellia sinensis-assamica uit India. Het verschil tussen deze twee is dat de bladeren van de Camellia sinensis-sinensis kleiner zijn dan de bladeren van de Camellia sinensis-assamica. Al worden bij soorten wel 100% geoxideerd en verwerkt om er zwarte thee van te maken.
Tegenwoordig is zwarte thee er in allerlei vormen en smaken. Of, dit nu bekende blends zijn zoals Breakfast tea of Earl Grey, ijsthee of single estate, zoals Assam of Darjeeling.
Verwerking
Om zwarte thee te maken zijn het oxidatie- en verwerkingsproces zeer belangrijk. Alle theesoorten worden gemaakt van dezelfde theebladeren. De verschillen in geur, kleur en smaak komen voort uit de manier van verwerken. De theebladeren kunnen worden gedroogd, gebakken, geoxideerd en gevormd, dit is afhankelijk van de uiteindelijke theesoort.
Gedurende de verwerkingsfase worden de bladeren verdord en gerold, zodat de enzymen kunnen reageren op de zuurstof. Dit proces draagt bij een de donkerdere kleur en krachtigere smaak van zwarte thee, ten opzichte van groene of witte thee. Voor het oxidatieproces kunnen twee methodes gebruikt worden, de traditionele manier of de niet traditionele manier. Overigens, wordt de traditionele manier het meest gebruikt.
De traditionele manier bestaat uit vier stappen, bestaande uit verwelken, rollen, oxidatie en drogen. Elke stap draagt bij aan de productie van de desbetreffende theesoort en de geur, kleur en smaak ervan.
Verwelken
Binnen elke uren na de oogst worden de theebladeren naar de theefabriek gebracht. Om hier de eerste stap van het proces te ondergaan, het verwelken. Het doel van deze stap is om het vochtgehalte in de theebladeren te verminderen. Zodat de bladeren op een goede manier kunnen worden gerold, zonder hierbij beschadigd te raken.
Door het rollen en oxideren verminderd het watergehalte in de bladeren tot wel 45%. Daarnaast, worden de bladeren op een gaas of in een bamboebak gelegd, waar deze gedurende acht tot achttien uur koele lucht worden blootgesteld.
Rollen
Wanneer de theebladeren zijn verdord, worden deze gerold om het oxidatieproces te bespoedigen. Indien de traditionele manier gebruikt wordt, wordt er met de hand gerold. Tegenwoordig, wordt er door sommige ook gebruikt gemaakt van rolmachines, die het proces versnellen en minder arbeidsintensief maken. Tijdens het rollen van de theebladeren komen er essentiële oliën vrij, die door de reactie op zuurstof geur, kleur en smaak ontwikkelen.
Oxidatie
Het oxidatieproces, ook wel het fermentatieproces, is de bepalende factor voor de kleur en smaak van de theesoort. Door het oxidatieproces komen enzymen in aanraking met zuurstof, wat resulteert in de afbraak van chlorofyl en aanmaak van tannines. Het oxidatieproces vindt plaats onder warme en vochtige omstandigheden. Waarbij, de duur van het oxidatieproces de leidende factor is voor de verschillende soorten thee.
Ondanks, dat zwarte thee op eenzelfde manier verbouwd en geoogst wordt, als andere theesoorten. Worden de bladeren die bedoeld zijn voor zwarte thee meer gekneusd of gerold, om het oxidatieproces te bevorderen. Dit geeft zwarte thee z’n karakteristieke donkere kleur en krachtigere smaak.
Drogen
Het oxidatieproces wordt gestopt door de theebladeren te drogen middels droogmethoden. Zoals, drogen in de zon of bakken. De theebladeren worden hierdoor blootgesteld aan hogere temperaturen, die het oxidatieproces stoppen en het vochtgehalte flink verlagen.
Niet traditionele manier
De niet traditionele manier wordt gekenmerkt door het CTC-proces (Crush-Tear-Curl-proces). In grote lijnen ondergaan de theebladeren hetzelfde proces als bij de traditionele manier, alleen wordt er gewerkt met machines tijdens de fase van het rollen. De machines hebben honderden kleine punten, die de theebladeren af breken in kleinere stukjes. Meestal worden deze kleinere stukjes gebruik voor de thee in theezakjes.
Single Estate vs. Blend
Zwarte thee is er in vele variaties en smaken. Maar, er wordt onderscheid gemaakt tussen single estate en blends. Zoals, de namen doen vermoeden is een single estate afkomstig van een theeplantage. Waardoor, de thee z’n eigen karakter en kenmerken heeft. Overigens, geldt single estate niet alleen voor zwarte thee, maar ook voor de andere theesoorten. In de meeste gevallen zal de thee een verwijzing in z’n naam hebben naar de plantage of regio waar de thee geproduceerd is. Zoals, bij Assam-India of Golden Sakhejung-Nepal.
Daarnaast, zijn er blends die gemaakt worden door de thee vanuit meerdere plantages of regio’s samen te voegen. Zodat, hier een samengestelde smaak en karakter uit voort komt. Denk hierbij aan de Breakfast tea blend. Bovendien, kunnen er ook andere ingrediënten aan toegevoegd worden, zoals het geval is bij Earl Grey.
Herkomst
Zwarte thee wordt in een aantal landen veel geproduceerd, die er inmiddels ook om bekend staan. Zoals, India met Assam & Darjeeling, Sri Lanka met Ceylon en China met Pu Erh & Lapsang Souchong. Daarnaast, zijn er ook andere regio’s waar zwarte thee vandaan komt, zoals Kenia en Nepal.
Smaak
Er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn voor de smaak van zwarte thee. Uiteraard, zijn er veel verschillende soorten zwarte thee, die ook allemaal gekenmerkt worden door een eigen karakter en smaak. Zo is de versheid van de thee van belang, maar ook of het hele bladeren of kleinere stukjes betreft. Bovendien, is het belangrijk in welk klimaat het is verbouwd. Maar, ook het terroir, de ondergrond waarop de thee is verbouwd. Daarnaast, beïnvloedt de verwerkingsmethode en het oxidatieproces de geur, kleur en smaak van de zwarte thee.
Premium & Biologisch
De focus van Baron d’Amour ligt op premium en biologische thee en kruidenblends. Waar mogelijk bestaande uit hele bladeren theebladeren en/of fruit en kruiden. Hiermee, benaderen wij kwaliteit in z’n puurste vorm en die in harmonie is met mens en natuur. Een, thee moment is ervoor om op en top in volle glorie te benutten. Zodat, er overvloedig genoten kan worden van rijke geuren, kleuren en smaken!
Theïne
Het gehalte theïne in zwarte thee is hoger dan in bijvoorbeeld groene thee. De reden hiervoor is het oxidatie proces en de volledige oxidatie van zwarte thee. Bovendien, zijn er meerdere factoren die meespelen in het gehalte theïne in zwarte thee. Zoals, de verwerking van de theebladeren en de grote van de bladeren, die voor zwarte thee groter zijn dan voor groene thee. Daarnaast, is het bereidingsproces ook van belang, des te hoger de verhouding thee ten opzichte van water des te sterker. Maar, ook de tijd des te langer getrokken, des te krachtiger de thee wordt.