Groene Thee

Groene Thee

Groene thee is afkomstig van de Camellia Sinensis, zoals elke theesoort. Deze theestruik groeit in tropische en subtropische klimaten. Waardoor, landen zoals China, Japan, Indonesië, India en Sri Lanka bij uitstek geschikt zijn om deze struik te verbouwen. Naast, deze traditionele landen zijn er tegenwoordig meer landen en regio’s waar thee geproduceerd wordt. De manier waarop de theebladeren verwerkt worden, zorgt voor de vele verschillende theesoorten, geuren, kleuren en smaken.

Verwerking
In de meeste landen wordt er grotendeels nog op de traditionele manier thee verbouwd. Dit volgens eeuwenoude tradities en handelingen. Tegenwoordig kan er ook gebruikt worden van machines, om het proces te vergemakkelijken. Maar, over het algemeen worden de bladeren nog steeds met de hand geplukt.

Bij de productie van groene thee wordt er onderscheid gemaakt tussen zon gekweekte en schaduw gekweekte groene thee. Bijvoorbeeld bij de productie van matcha, worden de theestruiken een gedeelte van de het groeiproces afgedekt. Zodat, de aanmaak van chlorofyl, polyfenolen en antioxidanten extra gestimuleerd wordt.

Zo’n drie keer per jaar worden de bladeren voor groene thee geoogst. Elke oogst geeft z’n eigen flush, bijvoorbeeld de 1st flush - de eerste oogst. In de regel levert de eerste oogst de hoogste kwaliteit op.

Geschiedenis
Groene thee, niet gefermenteerd, wordt al duizenden jaren gedronken in het Oosten. Vooral in China wordt er van oudsher wordt groene thee gedronken. De term thee wordt gebruikt om groene thee aan te duiden, en niet thee in het algemeen. Vanuit China heeft de theecultuur zich steeds verspreid binnen het Oosten. Zoals, bijvoorbeeld de matcha cultuur, die van China naar Japan is overgewaaid.

In eerste instantie werden de verse theebladeren aan heet water toegevoegd, en op deze manier gedronken. Later, werden ook andere methoden toegepast om groene thee te maken, transporteren en drinken. In de loop der tijd werden de opgedane ervaringen en wijsheden vergroot en gedeeld. Dit zorgde voor een evolutie in vele theeculturen en in de wereld. Zo kwamen ook de traditionele en rituele theeceremonies tot stand, die een breder doel dienden, dan alleen het drinken van thee.

Bladeren
Voor groene thee is er een gouden regel, dat alleen de bovenste twee bladeren en knop gebruikt worden voor groene thee. Deze zijn meer delicaat en geven daarmee een subtielere smaak af.

Bereiding
Voor de bereiding van groene thee is het belangrijk om een aantal factoren in acht te nemen, zodat je optimaal kunt genieten van een heerlijke kop thee. Afhankelijk van de soort groene thee, dient het water ongeveer 80-85 graden Celsius te zijn. Delicate varianten kunnen beter gedijen onder iets lagere temperaturen, ongeveer 70 graden Celsius. Breng het water aan de kook en laat dit vervolgens afkoelen tot de gewenste temperatuur. De reden dat de temperatuur heel belangrijk is, heeft te maken met het vrijkomen van tannines onder te hoge temperaturen. Dit resulteert in een andere smaak, veelal veel bitterder. Bovendien, heeft het een verminderende werking op de antioxidanten die in groene thee te vinden zijn.

Naast, de temperatuur is ook de zettijd een belangrijke factor. Over het algemeen geldt hiervoor tot 3 minuten. Maar houdt rekening met de hoeveelheid thee en water die gebruikt worden. Daarnaast, kunnen kwalitatief hoogwaardige theesoorten soms tot drie keer bij geschonken worden met water, alvorens de afgifte van smaak sterk verminderd wordt.

Bij Baron d’Amour houden we een theelepel per kop thee aan, maar dit kan uiteraard variëren, naar behoeve van de gewenste sterkte van de thee. Hoe hoger de verhouding thee ten opzichte van water of des te langer getrokken, des te sterker en intenser de smaak kan worden. Voor het zetten van losse thee, heeft de thee onder ideale omstandigheden de ruimte nodig om z’n geur, kleur en smaak af te geven. Hiervoor, kan er gebruik gemaakt worden van een theezeef, thee filter of theepotten met theezeef.

Theïne
Theïne is de cafeïne die in thee te vinden is. Groene thee bevat ongeveer de helft van de hoeveelheid van zwarte thee. Het gehalte theïne wordt onder andere beïnvloed door het klimaat, hoogte waarop de theestruiken groeien en de hoeveelheid water en zuurstof. Uiteraard is het ook van belang hoe lang de thee getrokken wordt en de verhouding thee en water. Over het algemeen is de regel, hoe meer thee en hoe langer getrokken, des te hoger het gehalte theïne. Bovendien, zal iedere keer dat er opnieuw water toegevoegd wordt, het gehalte theïne verminderen.

Back to blog